RSS
 

Restauracja

RestauracjaKażdy chyba lubi coś zjeść, ale zacznijmy tu od pierwszego pytania. Co to właściwie jest: Restauracja?

Restauracja
Restauracja – zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską, którego głównym celem jest żywienie konsumenta.
W restauracji dania przygotowywane są na indywidualne zamówienie, produkowane głównie z surowców (rzadziej z półproduktów i gotowych potraw). Asortyment uzupełniają napoje zimne i gorące, alkohole, wyroby cukiernicze i towary handlowe (papierosy, słodycze itp.). Często posiadają odpowiedni do charakteru obiektu wystrój wnętrz i specjalizację w rodzaju kuchni (regionalna, narodowa).
Ponadto restauracje świadczą usługi rozrywkowe (np. dancingi), dodatkowe (np. catering), przygotowane są do organizowania przyjęć okolicznościowych i obsługi grup.
Istnieje wiele zakładów specjalistycznych będących odmianą restauracji o zwężonym zakresie podawanych potraw i napojów, np.: pizzerie, gospody, zajazdy.
Sieciowe bary szybkiej obsługi często mylnie nazywane są restauracjami.
Tyle teoria…

Zostaw odpowiedź

 

 
 

statystyka