RSS
 

Trzebinia SWOJSKIE JADŁO

19 Lip

Swojskie JadłoRestauracja SWOJSKIE JADŁO
Nazwa: „Karczma Gdzie Jadło Dobre i Swojskie Klimaty”

Kraj: Polska,  Miasto: Trzebinia (nie daleko A4: Katowice – Kraków)
WADI OCENA:   4**** – Bardzo dobra Restauracja, WADI Poleca

Karczma Gdzie Jadło Dobre i Swojskie Klimaty
Trzebinia ul. Długa 125
tel.  +48 – 32 – 753 – 51 – 51, tel./fax 032 753 52 51
Kom: +48 – 506 – 027 – 184
e-mail: karczma@karczmianejadlo.pl
www.karczmianejadlo.pl

Nikt zapewne nie przypuszczałby że gdzieś, daleko od Katowic, Krakowa, w niewielkiej miejscowości Trzebinia można zjeść tak dobrze i smacznie….
A jednak – Można. 🙂
Rewelacją są warzywa gotowane na parze, mięciutkie, kruche i soczyste. Zacznijmy jednak od początku oceny.W „Swojskim Jadle” można zjeść tradycyjną wiejską kuchnie stąd i nazwa karczma. Restauracja ma też bardzo duży wybór PIZZY o czasami dziwnie brzmiących nazwach jak np. „Oddech Chłopa” czy „Maryna na Ośle”…
Karczma, restauracja zaprasza wszystkich smakoszy do restauracji w Trzebini oraz Krzeszowicach. (2 lokale). Jeżeli lubicie Państwo specjały kuchni staropolskiej na pewno w Karczmie spędzicie wspaniałe chwile kosztując naszych specjałów. Posiadają staropolską, wypróbowaną kuchnię z typowym swojskim jadłem. W trosce o pełne zadowolenie klienta wyrabiają sami wszystkie mięsa pieczone i wędliny, według staropolskiej receptury.
(tekst z oferty restauracji) i jest to faktycznie prawda, a nie tylko slogan reklamowy

NASZA OCENA WADI:
Wystrój wnętrza, czystość, estetyka restauracji, okolica
Wystrój stylizowany na Karczmie wiejskiej 18-19 wiek, obsługa sprawnie przyjmuje zamówienia, jednak czasem przy dużej ilości gości trzeba trochę poczekać na złożenie zamówienia. Restauracja jest czysta, zadbana, nieco zawstydza czystość ubikacji oraz brak ciepłej wody w tejże ubikacji. Okolica mimo iż nie jest może najlepsza, bo sama restauracja jest przy drodze Trzebinia – Chrzanów niedaleko węzła A4, to jednak wewnątrz jest raczej cicho i sympatycznie.

Szybkość obsługi, szybkość przyjęcia zamówienia, szybkość przygotowania potrawy, cena
Z szybkością obsługi bywa różnie, jednak jeśli chce się zjeść dobrze – trzeba poczekać. faktem jest też to, że restauracja często ma sporą ilość klientów więc … no trzeba po prostu poczekać. Ceny nie są wysokie jak na tak duże i ciekawe porcje. Każdy portfel zniesie to bez większego kłopotu 😉Menu, zawartość i bogactwo menu, różnorodność potraw, napojów
Menu jest stylizowane na desce oprawionej w skórę, już sam widok jest ciekawy. Bogate menu, czasami powiedziałoby się że nawet trudno wybrać, egzotyka nazw duża. Duża ilość piwa, drinków, napojów, z sokami nieco gorzej 4-5 ale, jest.

Wielkość porcji, estetyka podania, dodatki, przystawki, sztućce
Porcje są duże, wielkie. Podane w ciekawy sposób z przybraniem, dodatkami… Dodatki to osobna lista którą można by przedstawić jako ciekawostkę staropolskiej kuchni. Sztućce podane w koszyku wspólnie z serwetką, można by tu coś urozmaicić 😉 lub bardziej stylizować na staropolski sposób.
I najważniejsze: zapach, smak, elegancja potraw, połączanie smaków, kunszt kulinarny i sama przyjemność spożywania danego posiłku.
Cóż powiedzieć kiedy wszystko smakuje, sos jest dobry, mięso wypieczone, wygląd zachęcający, a jedzenie jest prawdziwą przyjemnością. Nie zdarzyło się nam w Swojskim Jadle kosztować źle doprawionych czy nie dogotowanych dań. Warzywa na prze to po prostu rewelacja!!!! Jeśli ktoś nie przepada za warzywkami (tak, jak ja osobiście) to powinien skosztować dla samego poznania smaku Jak można dobrze ugotować warzywa 🙂

Mięso zawsze wygląda znakomicie, apetycznie. W połączeniu z sosem oraz dodatkami chcecie zjeść wszystko i wstyd cokolwiek zostawić. Jednak wielkość porcji powala, naprawdę „nie do zjedzenia” a takie to wspaniałe.
Sosy i sałatki są dobrze doprawiane, mięso w połączeniu ze śmietanowym sosem, czy odpowiednią sałatka kruszy sie lekko podczas zjadania.Osobiście wiem, że właściciel restauracji bardzo dba o wysoką jakość. Produkty kupuje dobre, przyprawy z górnej półki nie byle jakie i byle co.Takie podejście do restauracji to prawdziwy Skarb. Stąd do restauracji często przyjeżdżają klienci nawet z odleglejszych miast. Warto przejechać 40-50 km aby dobrze, na prawdę dobrze zjeść.Owszem są małe niedociągnięcia, i nieciekawa okolica, ale dajemy:
4**** – Bardzo dobra Restauracja, WADI PolecaPrzykładowe Menu karczmy Swojskie Jadło:
„Półmisek Boryny” Rolada wołowa, pierś drobiowa z grilla, schabowy, kapucha zasmażana, ziemniaki młode, zest. surówek
„Specjały chłopskie” Trochę golonki pieczonej, żeberka pieczonego, udziec wieprzowy, wątróbka drobiowa, ziemniaczki pieczone, kapucha zasmażana.
„Przysmak Bacy” Polędwica z grilla (wołowa lub wieprzowa), pieczarki, ziemniaczki, a wszystko zapieczone w omlecie oraz zestaw surówek. Za zapiekankę zapłacicie Państwo
„Kieszeń Wójta” Filet indyczy z farszem pieczarkowo-serowym w sosie szynkowym, warzywa na parze, frytki
„Kotlety cielęce saute” (min. 15deko) w masełku czosnkowo- koperkowym, fasolka szparagowa, masło, bułka tarta
„Zawijaniec z wieprza” faszerowany kapustą i boczkiem duszony w piwie (tylko palce lizać, ziemniaki, zestaw surówek
„Specjał Babuni” 3 rodzaje pierogów polane swojskim smalczykiem 16 sztuk
„Placki ziemniaczane po Chłopsku” Z gulaszem polane śmietana
„Warkocz Jagny” Polędwiczka wieprzowa, boczek, sos czosnkowy ziemniaczki zapiekane na maśle, ogórek, zestaw surówek za 50 deka zapłacą Państwo
„Specjał Karczmarki” Schabik z grilla z cebulką i pieczarkami zapieczony żółtym serkiem, jajem sadzonym, ziemniaczki zasmażane lub frytki do wyboru, ogórek kiszony,
„Steak T Bon” karczek z grilla, warzywa gotowane na parze 30 deka polane wyśmienitym kremem serowym dor-blue
„Rolada Wołowa” faszerowana grzybami prawdziwymi, boczkiem i cebulą, duszona we własnym sosie, kluski śląski, kapucha zasmażana Za to danie zapłacicie Państwo
„Zestaw Maryny” Kotlecisko schabowe faszerowane wątróbką w sosie śmietanowym z borowików, ziemniaki, zestaw surówek. Za cały zestaw zapłacicie Państwo
„Medaliony wołowe” Polędwiczki wołowe przekładane boczniakiem, ziemniaczki zapiekane na masełku z koperkiem, surówka.
„Gyros” Opieczone mięsa z cielaka, indyka i wieprza z marynaty ziołowej, grzanki czosnkowe, sałatka swojska w sosie winegret (sałata lodowa, pomidor, cykoria, sałata zielona, seler naciowy)
„Cordon bleu” Polędwiczka z indyka z szynką oraz mazdamer w panierce, ziemniaczki z masełkiem, zestaw surówek
„Jaskółcze Gniazdo” Karczek, polędwica, szynka, grzyb, ser, boczek zwinięte w gniazdo, lane sosem, ziemniaki, kapusta zasmażana
„Stek Drwala” Krucha polędwica na życzenie – lekko, średnio lub mocno wypieczona, w sosie koniakowo – pieprzowym.
„Pełny misek Karczmiane Jadło”
-przysmak – boczek faszerowany śliwką kalifornijską z migdałami
-bitki wieprzowe z grilla w masełku czosnkowo-koperkowym
-pierogi babuni (mięsne, z kapustą i grzybami, tzw. ruskie)
-gyros cielęco-wieprzowo-drobiowy, sos czosnkowy
-szaszłyk peklowany w ziołach- polędwica, karczek, boczek, kurczak, pieczarki
-ziemniaki zapiekane masłem i serem + lampka wina (na osobę) na dobre trawienie
Za wspaniały zestaw zapłacicie Państwo
„Żebro pieczone z wieprza” cięte z metra ok. 40 deka kosztować Państwa będzie
„Jadło wojownika” Szaszłyk peklowany w 7-miu ziołach- polędwica, karczek, boczek, kurczak, pieczarka.
„Golonka ” Peklowana w ziołach, gotowana w warzywach. Podana od ręki.
 
Możliwość komentowania Trzebinia SWOJSKIE JADŁO została wyłączona

Kategoria: 4**** Bardzo dobra Restauracja, Restauracje: Polska

 

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Komentowanie wyłączone.

 

statystyka