RSS
 

Wiedeń Schweizerhaus Szwajcarski Dom

16 Sie

schweizerhausRestauracja Schweizerhaus
Nazwa: Schweizerhaus, Dom Szwajcarski
Kraj: Austria, Miasto: Wiedeń
WADI OCENA: 3*** – Dobrze zjesz, warto się zatrzymać.
Restauracja Schweizerhaus
Prater 116, 1020 Wien, Austria
Czynne: 11:00 – 23:00
tel: +43 (1) 728 015 20
http://www.schweizerhaus.at
e-mail: info@schweizerhaus.at

Wiedeńska dzielnica Prater, słynie z rozrywki i Parku z wesołym miasteczkiem. Oczywiście po wielu karuzelach, kolejkach górskich oraz innych atrakcjach mrożących krew w żyłach warto coś… zjeść. Tu warto odwiedzić restaurację: Schweizerhaus czyli Szwajcarski Dom. Restauracja działająca ponoć od 1920 roku w tym miejscu. Danie oryginalne, którym szczyci się restauracja to: „Golonka po szwajcarsku”. Dostaniemy tu również słynny Sznycel po wiedeńsku w różnych odmianach.

Wystrój wnętrza, czystość, estetyka restauracji, okolica
To typowa restauracja biesiadna, piwna, można tu przyjść i ucztować. W większość są stoliki na zewnątrz, jednak są i w 2 pomieszczeniach. Wystrój przypomina wiedeńską, niemiecką piwiarnię, gdzie się siedzi pije piwo i zajada w sobotni wieczór. Bardzo dużym plusem jest park parter i wesołe miasteczko, nie trzeba zatem po licznych karuzelach daleko szukać restauracji. Restauracja jest duża pomieścić może kilkaset osób, wszystko dobrze zorganizowane w mniejsze alejki. Atrakcja sama w sobie.

Szybkość obsługi, szybkość przyjęcia zamówienia, szybkość przygotowania potrawy, cena
Cóż, czasami pierwszym problemem jest… znalezienie stolika! To bardzo popularne miejsce, więc dobrze tez czasem sobie zarezerwować. Zwykle po kilku minutach znajdziemy miejsce, jednak jest to pewne utrudnienie. Przy takiej ilości osób, kelnerzy czasami nieco się… ociągają z przyjęciem zamówienia. Jest to zrozumiałe przy naprawdę imponującej ilości osób w restauracji, średnio 200-300 osób naraz. Jeśli kelner nas już obsłuży, reszta idzie sprawnie. Ceny jak na Wiedeń są tu sensowne za ilość porcji jaka otrzymamy, a otrzymamy dużo!

Menu, zawartość i bogactwo menu, różnorodność potraw, napojów
Ta restauracja nie ma wielkiego wykwintnego menu. T przychodzimy dobrze i smacznie zjeść, najprostsze dania kuchni wiedeńskiej i austriackiej, nieco też szwajcarskiej jak sama nazwa restauracji wskazuje.

Mamy zatem Piwo, bardzo dobre kilku gatunków. Mamy sznycle wiedeńskie, sałatki, kiełbaski… i to czym szczyci się restauracja: Golonki! Dla polaków to nieco zaskakujące, ale… Golonki mają naprawdę wspaniałe, o czy zaraz powiemy. Dla dzieci mamy napoje, soki, porcje dziecięce. Zatem proste menu ale… każdy coś znajdzie. Menu w języku niemieckim i angielskim tylko w formie ulotki broszury.

Wielkość porcji, estetyka podania, dodatki, przystawki, sztućce
Porcje są duże, tu się nie oszczędza. A piwo się leje dużym strumieniem. Bywa, ze zanim wypijemy jeden kufelek, kelner zaproponuje kolejny. Można się poczuć zatem jak na piwnym festynie. Kelnerzy podają sprawnie dania, zwyczajowo podając pieczywo, sałatki jako przystawki czy dodatek. Sprawność kelnerów czasami sięga mistrzostwa: Pełna taca plus kilkanaście kufli piwa to wszytko lata nad nasza głową sprawnie lądując na stole, „ciach ciach” i jest. Przystawkami zwyczajowo są sałatki, w tym słynna sałatka wiedeńska z ziemniaków, z octem i cebulą. Podawana na zimno. Polecam osobiście. Sztućce to proste nóż i widelec z serwetką, podane na talerzykach. Zawsze czyste, zawsze suchuteńkie.

5. I najważniejsze: zapach, smak, elegancja potraw, połączanie smaków, kunszt kulinarny i sama przyjemność spożywania danego posiłku.
Drodzy Państwo, nie jestem miłośnikiem golonki, za piwem też nie przepadam. Jednak w Schweizerhaus zajadam się i wypijam kufelek czasem kilka. W tej restauracji prostota jest połączona z perfekcją kucharzy. Dobra restauracja wcale nie musi mieć niesamowitego menu. Dobra restauracja zna swoje potrawy do granic smaku.
Słowo o golonku: Podane na drewnianej desce, kelner zwyczajowo obiera z kości. Zapiekana skórka na chips. Mięsko delikatne, soczyste, rozpływające się pod widelcem do tego tarty chrzan i musztarda. Golonko wystarcza na 2-3 osoby spokojnie! Cóż dodać do dobrej ale prostej potrawy? może jedynie kufelek piwa najlepiej ciemnego. Z tego właśnie słynie ta restauracja z: golonki po szwajcarsku.
Sznycle, rozbite cieniutko z: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny… do wyboru. Zajmują prawie cały talerz jak to w Wiedniu. Sałatka ziemniaczana z cebulką octem podana na zimno. Na deser możemy zamówić lody lub wiedeński Strudel jabłkowy.

Restauracja Schweizerhaus to przykład prostej kuchni z perfekcją wykonania, w swojskim piwnym klimacie. Zatem nasza opinia to: 3*** Dobrze zjesz, warto się zatrzymać i to jest właśnie prawda, urok i magia tego miejsca.

 

 

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Zostaw odpowiedź

 

 
  1. Pawlo

    29 marca 2016 o godz. 19:28

    Polecam, faktycznie fajna restauracja na rozrywkowej części Wiednia – Praterze.

     
  2. Hosting

    6 listopada 2016 o godz. 11:22

    restauracji Schweizerhaus . Znajduje sie tu r wniez tor jezdziecki, basen, korty tenisowe, teren golfowy.

     
  3. WADi

    20 lipca 2018 o godz. 08:49

    W Restauracji Schweizerhaus, którą sami polecamy był również… Słynny krytyk kulinarny Pan Robert Makłowicz! Odcinek: Makłowicz w podróży „Austria – Wiedeń cesarski” Czas: 13:53 Prater. 14:21 „Golonka w gospodzie Schweitzerhaus na Praterze”: https://vod.tvp.pl/video/maklowicz-w-podrozy,austria-wieden-cesarski,26817092

     
 

statystyka