RSS
 

Zasady Opinii

OpiniaNASZA OPINIA WADI
Jest na pewno wiele różnych innych znakomitych systemów oceny jakości restauracji, my jednak przyjęliśmy klasyfikacje 5 gwiazdkową (1*-5*****).

Oceniamy następujące czynniki:

– Wystrój wnętrza, czystość, estetykę restauracji, okolica,
– Szybkość obsługi, szybkość przyjęcia zamówienia, szybkość przygotowania potrawy, cena,
– Menu, zawartość i bogactwo menu, różnorodność potraw, napojów,
– Wielkość porcji, estetyka podania, dodatki, przystawki, sztućce,
– I najważniejsze: zapach, smak, elegancja potraw, połączenie smaków, kunszt kulinarny i sama przyjemność spożywania danego posiłku.

Kryterium oceny WADI
Oceniamy według własnych kryteriów jako degustatorzy amatorzy lubiący „Dobra Kuchnię”, nie kierujemy się opiniami i uwagami innych. Sami najlepiej oceniamy, to co sami jemy.
Oceniamy tylko własnymi kubkami smakowymi i swoimi zmysłami. Ważne są dla nas drobnostki, jak też rzeczy oczywiste. W przykładowych menu nie podajemy cen, gdyż te są zmienne za rok, za dwa lata…, oceniamy ogólnie cenę na chwile obecną.

1. Wystrój wnętrza, czystość, estetyka restauracji, okolica
2. Szybkość obsługi, szybkość przyjęcia zamówienia, szybkość przygotowania potrawy, cena
3. Menu, zawartość i bogactwo menu, różnorodność potraw, napojów
4. Wielkość porcji, estetyka podania, dodatki, przystawki, sztućce
5. I najważniejsze: zapach, smak, elegancja potraw, połączanie smaków, kunszt kulinarny i sama przyjemność spożywania danego posiłku.

W takiej właśnie kolejności, przeważnie odbieramy zmysłami to co nas otacza, to co się dzieje i jak spędzamy czas w danej restauracji.

SKALA OCEN WADI:
1* – Średnia Restauracja
2** –  Dobra Restauracja
3*** –  Dobrze zjesz, warto się zatrzymać
4**** – Bardzo dobra Restauracja, WADI Poleca
5***** – Poezja smaków i zapachów, WADI Serdecznie Poleca.

Inne systemy ocen
To nasza własna ocena, ale prezentujemy też jedną z najbardziej znanych ocen Michelin.

Oceny Michelina
System gwiazdkowy Michelin
System gwiazdkowy Michelin – francuski sposób oceny i weryfikacja
W roku 1933 system przyznawania gwiazdek Michelina został radykalnie zmieniony. Po pierwsze, już trzy lata wcześniej oprócz hoteli, przewodnik zaczął przyznawać gwiazdki również restauracjom. Po drugie ustalono nie cenowe, ale jakościowe kryteria przyznawania gwiazdek. Te kryteria wyboru Najlepszych Restauracji obowiązują do dzisiaj i są następujące:
***- jeden z najlepszych stołów Francji, wart podróży
**- doskonała kuchnia, warto zboczyć z trasy
*- dobry stół

Jak bardzo jest to ważna tematyka dla Francuzów, może świadczyć fakt, że sposoby weryfikacji i oceny restauratorów wzorowane na pracy inspektorów Michelin, stały się fabułą doskonałej komedii Claude’a Zidi – „Skrzydełko czy nóżka” (1976), w której w rolę perfekcyjnego i surowego inspektora wcielił się sam znakomity komik Louis de Funes.

Obecnie Michelin stosuje następujące oceny:
System ocen Michelina
*** – trzy gwiazdki określają wyjątkową kuchnię, restaurację bądź hotel, warte specjalnej wyprawy i odwiedzenia. Restauracja i jedzenie serwowane w tych najznakomitszych miejscach, postrzegane jest już w kategoriach sztuki
** – bardzo dobra kuchnia, warta skosztowania
* – bardzo dobra restauracja w swojej kategorii
Bib gourmand – kuchnia dobrej jakości w rozsądnej cenie (Bib to nazwa określająca pulchnego ludka – symbol i logo firmy Michelin)

Zatem zapraszamy do restauracji z nasza rekomendacją… a i chętnie poznamy Państwa opinię. Kuchnie i restauracje się przecież nieco zmieniają z upływem czasu.

Zostaw odpowiedź

 

 
 

statystyka